Längd:
5 dagar Pris:
fr. 10 710:- exkl. moms Arrangör: Svenska Skidanläggningars Organisation
Anmäl intresse
Allt större krav ställs på handhavande, behörighet och kompetens inom branschen. Det här är en utbildning som har blivit populär och ger mycket värdefull erfarenhet för dig som ska arbeta med liftar.
SLAOs lift-Utbildningar består av fyra delar. Liftvärd är en utbildning som genomförs webbaserat och ger grundläggande kunskap om drift och skötsel av en lift. Liftskötare är en fördjupning som går in mer på skötsel och enklare reparation av liftar. Liftmekaniker ger deltagaren kunskap om daglig, vecko- och månadsunderhåll på släpliftar. Lifttekniker fördjupar ytterligare deltagarens kunskap om daglig-, vecko- och månadsunderhåll på luftburna liftar. För att gå Lifttekniker måste du ha gått liftmekaniker.
Efter avslutad Lifttekniker kurs skall deltagaren kunna genomföra daglig-, vecko- och månads underhåll på följande liftar: Kopplingsbara linbanor, gondoler och fasta stolbanor. Utföra reparationer, renoveringar och sommarunderhåll. Kursen baseras på "Särskilda regler för linbaneanläggningar för persontransport" som finns i boverkets BFS (Boverkets författningssamling) 2018:2 H 18 kap. 4. Drift, tillsyn, skötsel och underhåll.
Certifiering Efter genomförd kurs och minst en månads intygad heltidsarbete som lifttekniker erhålls certifiering som Lifttekniker. Ansökan om intyget görs till SLAOs kansli genom att maila till info@slao.se.
Ingår i utbildningspriset: Utbildningsmaterial, intyg samt fika och lunch.
Priser: Medlemspris används för deltagare som är anmälda eller anställda av en av SLAOs medlemmar. Icke medlemspris används för deltagare som anmäler sig privat utan att ha anställning eller är anmälda via en av SLAOs medlemmar.
Kursmål
Kunna utföra rep. och underhåll enligt manualer och regelverk. Dokumentera genomförda reparationer och underhållsarbeten.
Ha kunskap om: liftens delar, liftens delsystem, säkerhetssystem/övervakningar, felsökning, nöddriftens uppbyggnad och hydraulik. Utöver detta ska deltagaren också ha kännedom om BFS, SLAO som organisation och personligt säkerhetsarbete.
För vem
- Genomförd Liftmekaniker utbildning (alt. gamla lift steg 1 & 2) samt 1 säsongs arbete som liftmekaniker. Alternativt godkänt valideringstest med minst 3 säsongers intygad arbetserfarenhet som liftmekaniker. - Utbildning i arbete på hög höjd. - Förståelse för krav gällande framförande av pistmaskin, fyrhjuling och snöskoter. - Bör ha kunskaper om säkra lyft.
Valideringstest För dig som inte gått någon tidigare utbildning men som har lång erfarenhet som liftmekaniker kommer det under säsongen 22/23 att finnas en möjlighet att genomföra ett valideringstest som ger behörighet till kursen. Efter godkänt test samt av driftledare/chef minst 3 säsongers intygad arbetslivserfarenhet som liftmekaniker anses du ha rätt förkunskaper och erfarenheter som krävs för att gå kursen. Testet bygger på teorin från liftmekaniker utbildningen. Anmälan till att genomföra testet skickas till SLAOs kansli på info@slao.se tillsammans med intyg som bekräftar 3 säsongers arbetslivserfarenhet som liftmekaniker.
Om arrangören
Svenska Skidanläggningars Organisation är sedan 1978 skidanläggningarnas bransch- och intresseorganisation. Organisationen har 350 medlemmar inom utförsåkning, skidskola och tillverkare av bland annat liftar, snösystem mm. SLAO arbeta för utveckling av säkerhetsfrågor kring liftar och nedfarter, samordna ordningsfrågor, föreskrifter och åknormer. SLAO är rådgivande organ till medlemmar och myndighet, samordna utbildningsfrågor och medverka till utveckling av utförsåkningsanläggningar.