UtbildningDirekt använder sig av cookies för att förbättra din användarupplevelse.
Jag har förstått
Vad är cookies?

Värt att veta om fiberkompositer

Polymercentrum Sverige AB


Kort om utbildningen

Längd: 1 dag
Pris: fr. 1 500:- exkl. moms
Arrangör: Polymercentrum Sverige AB

Anmäl intresse

För att öka plasters styvhet och hållfasthet så tillsätts ofta olika typer av fibrer. Den vanligaste varianten är glasfiber, men även kolfiber och träfiber används i stor omfattning. Vid tillsats av fibrer erhålls normalt anisotropa egenskaper, vilket möjliggör optimering av produkters egenskaper men innebär samtidigt svårare konstruktionsarbete. I denna kurs presenterar vi egenskaper för en mängd olika fibrer och matrismaterial, samt förklarar vikten av en stark vidhäftning mellan fiber och matris. Vi presenterar även vanliga typer av skade- och brottmekanismer vilket är viktigt att ha kunskap om för att undvika haveri. Återvinning av fiberkompositer kan ofta vara svårt, eftersom det vanligaste är användning av härdplastmatriser. Men det finns metoder för återvinning av fiberkompositer och möjligheter och begränsningar med dessa metoder diskuteras i kursen.


Kursbeskrivning


Kursen startar med en genomgång av för- och nackdelar med fiberkompositer. Typiska egenskaper och vanliga användningsområden för fiberkompositer presenteras också. Därefter presenteras ett antal vanliga fiber- och matrissystem. Vid formsprutning och pressning av fiberkompositer så används normalt korta fibrer. Korta fibrer leder till något sämre hållfasthet, men erbjuder samtidigt stor designfrihet och snabb tillverkning. Möjligheter och begränsningar med kortfiberkompositer diskuteras därför kortfattat i kursen. Kursen avslutas med information om skade- och brottmekanismer, samt återvinningsmetoder, för fiberkompositer.

Kursmål


Kursinnehåll

 

  • För- och nackdelar med fiberkompositer
  • Vanliga typer av förstärkningsfibrer
  • Vanliga typer av matrismaterial
  • Inverkan av gränsytan mellan fiber och matris
  • Kortfiberkompositer
  • Skador och brott
  • Återvinning av fiberkompositer

För vem


Kursen lämpar sig för alla som har behov av en grundläggande kunskap om fiberkompositer, t.ex. konstruktörer, produktutvecklare och inköpare.

Inga förkunskaper krävs.

Om arrangörenPolymercentrum Sverige AB

Kontakt


https://polymercentrum.se/

Box 152
33423 Anderstorp Sverige

Intresseanmälan

Skicka en intresseanmälan för Värt att veta om fiberkompositer